JANA ROSA

30 felé közelítve. A brazil pop-újságíró, Jana Rosa bemutatja, hogyan kell kezelni ezt a kulcsfontosságú életkort.

NEMZETKÖZI HŐSEINK ROVATUNKBAN OLYAN HELYI SZTÁROKAT MUTATUNK BE, AKIKNEK NEMZETKÖZI HATÁSA IS ÉREZHETŐ

Jana Rosa egy brazil pop-újságíró, aki olyan egyszerű témákkal foglalkozik mint az egyenlőség, a befogadás és önmagunk elfogadása. Azonban, amikor idejét múlt szépségképek és irreális elvárások ellen kell küzdeni, ez óriási akadályokat gördít az ember útjába. Azután, hogy Rosa valósággal felrobbantotta a blogok világát, a divattal kapcsolatos játékos írásaival, önálló műsort kapott az MTV-nél, mielőtt társszerzőként megírta a kíméletlenül zseniális Como ter uma Vida Normal Sendo Louca (Hogyan éljünk normális életet, ha őrültek vagyunk) című könyvet.

Nem rossz teljesítmény, olyasvalakitől, aki csak most töltötte be a 30. életévét - ami egyébként második, idén megjelenő könyvének a témája is. A kérdés, hogy miért éreznek akkora nyomást a nők ennél a fontos dátumnál és mit tehetünk, hogy jobban érezzék magukat? Rosa beavat a titokba...

Szia Jana. Miért kezdtél könyvet írni arról, hogy 30 éves lettél?
JANA: JANA: "Amikor 28 lettem, úgy éreztem, hogy megőrülök, ezért utazgatni kezdtem. Miután mindent elolvastam a harmincadik év betöltéséről, amit csak lehetett, rájöttem, hogy amit érzek, az nem őrület, hanem egy nagyobb átalakulás része. A dolgok megváltoznak, m pedig különböző dolgokat akarunk. Ezért, amikor visszatértem Brazíliába, a szerkesztőm megkérdezett engem és egy barátnőmet, Camila Fremdert, hogy nemakaránk-e még egy könyvet írni együtt, ezért úgy döntöttünk, hogy a 30. szülinap köré építjük a dolgot. Úgy éreztük, ezzel segítünk magunkon, de másokon is."

Egy csomó nő aggódik, hogy ahogy öregszenek, elhalványul a szépségük. Foglalkoztok ezzel a témával a könyvben?
JANA:
"Megváltozott a korral kapcsolatos felfogásunk. A 90-es években nőttem fel Brazíliában és emlékszem, hogy egy csomó divattal kapcsolatos "szabályt" olvastam - mit vehetek fel 30 után és mit nem, ilyesmiket. Azonban, amikor a 94 éves nagymamámmal beszélgettem erről, ő pont az ellenkezőjét mondta, hogy ez az életünk legizgalmasabb szakasza. És igaza van. Még mindig nagyon fiatal vagyok, de már nem kell ugyanazokat a hülye dolgokat csinálnom, mint amikor fiatalabb voltam. Már több az önbizalmam is. Már tudom, hogyan sminkeljem ki magam és mi az, ami passzol hozzám."

Brazíliában más a szépség megítélése, mint a világ más részein?
JANA:
"Azt hiszem Brazília világelső a plasztikai sebészet terén. Hatalmas a nyomás, hogy fiatalnak nézzünk ki. Én most Berlinben élek, ahol nincs ilyen nyomás az embereken, akik ennek eredményeként sokkal szebbek is! Pont azért, mivel sokkal szabadabbak, sokkal fiatalabbnak is néznek ki. Brazíliának női elnöke van, Dilma Roussef személyében. Sokat beszélnek a munkájáról, de ritka eset, ha nem kerül szóba a kinézete. A politikai vélemények állandóan vegyülnek a nőgyűlölettel. A brazil nőkkel szemben ugyanis elvárás, hogy gyönyörűek, fiatalok és csendesek legyenek."

"Ki kell használnom ezt a felületet, hogy megosszam a véleményemet a világgal és, hogy a megfelelő gondolatokat közvetítsem az egyenlőségről és a helyzet javításáról."

Nagyon szókimondó vagy. Sok negatív véleménnyel találkoztál emiatt?
JANA:
"Az interneten mindig lesznek olyanok, akik negatív kommenteket írnak, de mivel tíz éve divatbloggerként dolgoztam, ehhez hozzá vagyok szokva. Nagyszerű érzés, hogy olyan dolgokról írhatok és olyan dolgokat oszthatok meg, amelyek fontosak és nincs az a negatív vélemény, ami ebben meggátolhat. Brazíliában még mindig sok kihívással kell szembenéznünk. Például a mi társadalmunk még mindig nagyon homofób és sajnos egy csomó embert gyilkolnak meg csak azért, mert melegek. "Ki kell használnom ezt a felületet, hogy megosszam a véleményemet a világgal és, hogy a megfelelő gondolatokat közvetítsek az egyenlőségről és a helyzet javításáról."

Milyen tanácsot adnál azoknak a nőknek, akiknek nincs túl sok önbizalmuk?
JANA:
"Az első tanácsom: vörös rúzs! Én a legtöbbször ezt hordom és mindig nagyon megnő tőle az önbizalmam. A második, hogy ismerd magadat, olvass sokat és próbáld meg jól érezni magad a bőrödben. A jó sminktől szépnek érezheted magad, de nem ez az egyetlen fontos dolog. Csak próbálj egészséges maradni és jó emberként élni."

Azt érzed, hogy a divatvilág reklámjai negatív hatással vannak a nőkre?
JANA:
JANA: "Jaj, mindig ez van! Lehetetlen képekkel vagyunk körülvéve, ahol magas, vékony, szőke nők akár sört isznak, vagy hamburgert esznek! Attól a perctől kezdve, hogy megszülettünk, azt mondják, hogy fejleszteni kell magunkat, hogy annyival többet tehetnénk, hogy még szebbek legyünk. A legtöbbünk azonban sosem lesz fehérnemű-modell... Sok barátom dolgozik a divat világában, aki azt gondolja, hogy az igazi szépség csak egy vékony, fehér nő lehet, ezzel pedig egyáltalán nem értek egyet."

"Sokat vitatkoztam velük, mert nem igazán tudok azonosulni azokkal a nőkkel, akiket a divat világában látok. Nem akarok olyan lenni, mint ők, én magam akarok lenni! 30 évembe került, mire erre rájöttem és még mindig vannak olyan pillanatok, amikor rosszul érzem magam a bőrömben, de szerencsére ez már javuló tendenciát mutat, én pedig megoszthatom ezt az élményt másokkal is.

"Erről jut eszembe, az utolsó tanácsom, egy idézet RuPaultól, amit a Drag Race végén mondott: "ha nem tudod szeretni magadat, hogy a francba akarsz szeretni valaki mást?"