CHEN MAN

Chen Man kínai fotós a közeli jövőről alkotott festői vízióival zúzza szét a divatvlilág kliséit

NEMZETKÖZI HŐSEINK ROVATUNKBAN OLYAN HELYI SZTÁROKAT MUTATUNK BE, AKIKNEK NEMZETKÖZI HATÁSA IS ÉREZHETŐ

Chen Man közel egy évtizede pusztítja a globális divatipar fáradt kliséit, a közeli jövőről alkotott fantáziavilágával. A fotográfia, az illusztrációk és a grafika határterületén mozog. Klasszikus képzettségét Kína egyik legnívósabb művészeti akadémiáján szerezte, alkotásai pedig egyszerre mindenki számára befogadhatóak, mégis egyediek.

Kecses kézmozdulatok és a természet iránti érzékenység emeli őt szakmája egyik legelismertebb művelői közé. Olyan magazinok számára fotózott, mint a Vogue, az Elle, a Harper's Bazaar, az i-D, a Marie Claier, a Cosmopolitan és az Esquire, de dolgozott a M·A·C Cosmetics kampányain is és számos világsztárt is fotózott, Victoria Beckhamtől Rihannáig.

Chen Man mesél a kreatív folyamatokról, az amerikai kultúra iránti rajongásáról, illetve arról, hogy milyen érzés valahol félúton lenni divatfotós és művész között.

Hogyan kezdődött az utad, hogyan indultál el afelé, hogy divatfotós váljon belőled?
Két éves koromban kezdtem festeni és ez folytatódott a tinédzseréveim alatt is, egészen addig, amíg nem felvételiztem a Központi Szépművészeti Akadémiára. Itt persze egy nagyon kreatív légkörbe kerültem, ahol a hangsúly a festészeten és szobrászaton volt. Ezen a ponton még nem is gondoltam rá, hogy a fotózásból éljek, Vizuális designnal kezdtem foglalkozni.

A szépművészet nem könnyű karrier, számomra pedig elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy művész alkotását dollármilliókért árverezzék el. Azért tanultam művészetet, mert élvezem és mert jó vagyok benne.

Hogyan alkalmaztad a művészeti iskolában tanultakat a divatfotózás terén?
Amikor fotózni kezdtem a Vision magazinnak, úgy éreztem, mintha egy fura helyen lennék - más fotósok nem tekintettek a kollégájuknak, mert a fotóim túlságosan festményszerűek voltak. A művészek sem tartottak maguk közül valónak, mert a munkáim életmód magazinokban jelentekmeg. Azt hiszem mára megérkeztem, valahova ennek a közepére.
 
Sokat dolgozol együtt Toni Lee sminkmesterrel. Hogyan találkoztatok és hogyan alakult ki köztetek ez az erős kapocs?
Amikor az egyetemre jártam, meghívott egy magazin címlapfotózására. Bemutatot a főbb szerkesztőknek és így kezdődött el minden. Nagyon hálás vagyok neki azért, amit értem tett.

"A nyugati trendek még mindig a legbefolyásosabbak, de hiszem, hogy egy nap az emberek felismerik a modern Kína szépségeit is" - Chen Man

Hogyan változik a kínai divatipar?
A kínai életstílusok nagyon gyorsan fejlődnek: a CCTV Újévi Gálájától (egy éves varieté-műsor, amit a világ legnézettebb tévéműsorának neveznek), a Hong Kong-i, tajvani és macaui trendek megjelenéséig, illetve a nyugati, japán és koreai trendek leutánzásáig.

Nemrég reneszánsz kezdődött a kínai divatban, remélem ez folytatódni fog. A nyugati trendek még mindig a legbefolyásosabbak, de hiszem, hogy egy nap az emberek felismerik a modern Kína szépségeit is.

Úgy tűnik, hogy számodra a természet fontos ihletforrás. Aggódsz a környezet és a természeti világ jövője miatt?
Mint egyedülálló ember, nem hiszem, hogy hatalmamban állna bármilyen jelentős változás kivívása. Azt kívánom és remélem, hogy az emberek spirituálisan is képesek fejlődni, ahelyett, hogy kizárólag az anyagi világra koncentrálnának. Meg kell, hogy legyen az egyensúly az anyagi és a szellemi világ között.

Hagyományosan, a kínai kultúra ebben az ökoszisztémában, az emberi és a természeti élet egyensúlyában hisz. Remélem, hogy az emberek képesek lesznek majd így tekinteni a világra - talán ez az egyetlen megoldás arra a helyzetre, amiben élünk.

Úgy tűnik, nagyon jól érzed magad Rihannával a fotózásokon. Szerinted mi a hatalmas sikerének a titka?
Mindig azt mondom, hogy az ismétlődés a betegség jele, ilyen értelemben pedig Rihanna rendkívül egészséges. Imádok olyan emberekkel dolgozni, akik annyira erős szelleműek és kreatívak, mint ő.

Mik azok a filmek, zenék, könyvek, művészeti és divat-alkotások, amelyek ma is inspirálnak?
Nem vagyok túl válogatós, általában mindent szeretek. Bármiből tudok ihletet meríteni, amit olvastam, láttam, vagy hallottam. A mai digitális és információtól csöpögő világban bármi, amire nincs rálátásunk, azonnal elfelejtődik, szóval ha találsz valami olyat, ami számodra jelentőséggel bír, akkor annyit fogyassz belőle, amennyit csak lehet.