EVA ALORDIAH

A Lagosban élő MC Eva Alordiah, hála lenyűgöző külsejének, üzleti érzékének és sziporkázó észjárásának már messze nem csak a nigériai rap porondon arat sikert.

A Nemzetközi Hőseink keretein belül bejárva a világot olyan regionálisan elismert és ünnepelt sztárokra irányítjuk a reflektorfényeket, akiknek hatása nemzetközi

Eva egy nigériai polihisztor popsztár, akit a BBC Radio 1Xtra az afrikai ország legmenőbb fiatal női rapperei közt tart számon. De ez még nem minden, amikor éppen nem zenél, akkor Eva Alordiah saját, 21 éves korában alapított sminkakadémiáján oktatja diákjait a különböző szépségpraktikák alkalmazására.

A nigériai függetlenség kivívásának dátuma után az 1960 címet viselő, debütáló albumának megjelenése kapcsán a lagosi szupersztár és M·A·C Global Hero (Nemzetközi hős) arról mesél, milyen felelősséggel is járnak a női MC lét és az üzletasszonyi feladatok, de azt is elárulja, hogy nem mindig akart zenész lenni…

Hogyan indult el a karriered?
Nehéz elhinni, de eredetileg informatikusnak tanultam. Imádtam szétbontani dolgokat, majd ismét összeilleszteni őket. Valaha még elektronikus kütyüket is megszereltem! Végül rájöttem, hogy a számítógépek világa nem nekem való, de ezt a fajta „szétcincálni, összerakni” mentalitást megőriztem magamban a kreatív munkáim terén. Emlékszem a suliból egy lányra, aki Eminem “Cleaning out my Closet” című számát az elsőtől az utolsóig kívülről fújta, azt hiszem attól a pillanattól kezdve tudtam, hogy profi rapper szeretnék lenni.

 

Sok női MC van Nigériában?
Bárcsak több lenne! A legtöbb zenész itt Nigériában független... Én a magam részéről szeretném inspirálni és bátorítani a többi lányt, úgy, ahogy annak idején nekem is erőt adott a többi zenész, akiket a tévében láttam.

Te kire néztél fel?
Imádtam Sachát. Szerintem igazi úttörő a női rap terén Nigériában. Az volt ő nekem, ami Rakim Eminemnek (nevet), neki köszönhetően elhittem, hogy igenis meg tudom majd csinálni. De ez a világ kemény, és nekem is annak kell lennem, éppen ezért néha úgy érzem, emiatt egy kis szeletet a valódi énemből el is veszítettem.

"Ez a világ kemény, és nekem is annak kell lennem, éppen ezért néha úgy érzem, emiatt egy kis szeletet a valódi énemből el is veszítettem."

Nigéria nehéz időkön megy keresztül. Le tudnád írni, hogy milyen a fiatalok hangulata mostanában?
Azt hiszem, hogy leginkább mellőzöttnek érzik magunkat, de mindez valahogy tágabb teret ad a kreativitásuknak. Az emberek kezdik felfogni, ha szeretnének elérni valamit, maguknak kell tenniük érte. Talán ezért, egyre több tehetség bukkan fel Nigériában a zene, a művészetek és a divat terén is.

 


Sok fiatal keres meg téged?
Igen, azt hiszem, a közösségi média nagyban hozzájárul, hogy közelebbi viszonyba kerülhessek a rajongóimmal, és sokat is kommunikálok velük.

Van olyan sminktipped a szépségakadémiádról, amit megosztanál?
Hát, a kedvenc részeim sminkek terén az arccsontok és a szemöldökök. Az afrikai nők híresek a magas, formás arccsontjaikról, így szeretem azt oktatni, hogyan hangsúlyozhatjuk, emelhetjük ezt ki még inkább, árnyékolással, kontúrozással. Szeretem mindehhez a M·A·C Mineralize családját használni. Fontos megjegyezni viszont, hogy a smink nem változtat meg minket, csak extra pezsgést ad, ha szükségünk van egy kis önbizalomtuningra.

Mire számíthatunk az albumod kapcsán?
Nagyon természeti, nagyon hű a gyökereimhez, vagyis a nigériai Delta államhoz.