SPECTRE

Hogyan keltek életre a holtak a "Spectre - a fantom visszatér" c. film epikus nyitójelenetében, Naomi Donne makeup designer segítségével

A MOVIE MAKEUP BEKUKKANT A HÓNAP LEGÚJJABB FILMJEINEK KULISSZATITKAIBA

Életre keltek a holtak! A dob ritmikus hangjára táncolva, Mexikó sötét utcáin kísértenek át a Holtak Napját ünnepelve. Ezen a napon az eltávozottak teszik tiszteletüket az élőknek egy színes ünnepség keretében, amikor e két világot csak egy hajszál választja el.

Köztük van egy férfi, aki ölni fog. Az arca vicsorgó csontváznak van maszkírozva, a hullámzó tömeg lökdösődése által halad előre, mellécsapódva  a hátborzongató "Catrina", a túlvilági élet jelképe. Ennek a gyilkosnak csak a célpontja lebeg a szeme előtt, a kidolgozott gyilkos tervében azonban egy hiba csúszik.

Naomi Donne makeup designer szerint, ez az epikus filmes látvány "a Bond-filmek legizgalmasabb vizuális nyitójelenete". Mivel Naomi felel a jelenetet életre keltő 1500 statiszta sminkjéért, valószínűleg igaza is van.

"Sam Mendes rendező azt mondta, hogy 'Olyan messzire szárnyalhat a fantáziád, amilyen messzire csak szeretnéd. Imádom ezt a sminket.'"- mesélte Naomi Donne makeup designer

Donne Mexikó város 100 fős sminkes csapatával dolgozott és több ezer referencia anyagot gyűjtöttek a Holtak Napjával kapcsolatban Dél-Amerika szerte, hogy mindezt tökéletesen át tudják adni a filmvásznon. A hagyományos  és a tervezők által megálmodott motívumok azok, amiket megvalósítottunk, részletezte Donne. "De a művészek még tovább mentek a retusáló és egyéb más technikák segítségével , a legmerészebb álmainkat valósították meg"

Annak érdekében, hogy a nagy napon minden simán menjen "minden egyes sminkelt arcot le kellett fotóznunk és katalogizálnunk hetekkel a forgatott jelenet előtt". A helyi csapaton kívül, az Amerikában székelő csapatával is tartotta WhatsApp-on keresztül a kapcsolatot, akik "rendszeresen küldtek újabb inspiráló képeket a feljegyzéseimhez". Mindezek alapján nem csoda, hogy ezt a jelenetet Donne úgy jellemezte, mint "karrierem legnagyobb kihívása".

Szerencsére Sam Mendes mellette volt: "Sam imádta és kiállt a projektért, mivel nagyon jó az ízlése és megérzi az esztétikát bármiben. Gyakran elmegy a végsőkig a minél nagyobb vizuális látványért, és azt mondta  'Olyan messzire szárnyalhat a fantáziád, amilyen messzire csak szeretnéd. Imádom ezt a sminket'

Az alkalomra speciális M·A·C Chormacake paletták lettek készítve minden egyes karakternek. "Biztosítanunk kellett, hogy a smink a forgatás teljes idején, 12 órán át tartson a legmelegebb órákban is" tette hozzá Donne. Ugyanakkor "az is volt a célunk, hogy egy kicsit szétcsússzon a smink. Ha csöpögött és egy kicsit elkenődött még autentikusabbá tette az összképet."

Természetesen Bond az, akitől, miközben feltűnik a maszkja mögül, hátborzongatóan hiteles lesz a Holtak Napi  jelenet.