OHNE TITEL + KABUKI

A két újhullámos divattervező a látványsminkes Kabukival való, kreatív együttműködéséről vall.

A Divatra született vezető divattervezőket és sminkeseket állít párba, és szólaltat meg a kreativitás, az együttműködés és a kifutók világa kapcsán egy-egy őszinte, közös beszélgetés keretein belül.

Amikor az Ohne Titel (németül cím nélkül) első kollekció debütált 2008-ban, Alexa Adams és Flora Gill szinte azonnal a New York-i divatporond kedvencei lettek. Precíz, szinte építészeti magasságokat súroló kötöttáruik új szintre emelték az atletikus darabokat, amik amellett, hogy ultramodernek, erőt, frissességet sugárznak. Az Ohne Titel nő szezontól függetlenül könnyed, irigylésre méltóan laza. A duót nem a hagyományos szépség ihleti meg, erről árulkodnak a kis csavarok is, amelyet minden egyes szezon sminkjeit is jellemzik.

Legyen szó egy drámai szemöldökről, szuperfényes arcbőrről, vagy akár az arccsont fölött jóval elhelyezkedő pirosítós körökről, amik szinte korallos ragyogással keretezik a szemet - a magabiztosság a lényeg. Az utóbbi két szezonban a páros a sminkmester Kabukival dolgozott együtt, aki különleges kifinomultságáról híres, és aki New York City klubbélete mellett, a Sex and the City első és második évadából sem lehet ismeretlen. Emellett minden nagyobb magazinban is felbukkant munkájának köszönhetően, ahogyan Rihanna, Katy Perry, Lady Gaga, Madonna és Michael Jackson is a „sminkes referenciái” közt szerepelnek. A hármas - erőit egyesítve - olyan csapatot alkot, amely valóban képes felforgatni a kifutók világát látványos művészetével. Ezúttal az inspirációról, a kifinomultság hatalmáról vallanak, és arról, miért is fontos a bizalom és az őszinteség a szépség terén.

Alexa: Az első dolog, amit az Ohne Titelnél a szépség kapcsán észreveszünk, hogy az erős nőről szól. Benne van az egyediség érzése, ahogyan a belső erő, és egy kicsit a tüzesség is.

Flora:A merészebb nőknek szól. Azt gondolom, hogy valamiképp itt előtérbe kerül a magabiztosság és az egyéniség, ami a legfontosabb dolog. A magabiztos emberek ugyanis szépek, attól függetlenül, hogyan is néznek ki, és ez az, amit ki kell fejezni, be kell mutatni a smink segítségével.

„A magabiztos emberek ugyanis szépek, attól függetlenül, hogyan is néznek ki. Ez az, amit ki kell fejezni, be kell mutatni a smink segítségével” – Flora Gill

Alexa: Mint cégnek, természetesen van elképzelésünk az eszményi nőről, ami esetünkben egy erősebb személyiség, de ugyanakkor mégsem egy túl megtervezett, szinte „kosztümös”, hanem sokkal inkább egy nagyon modern alak. Veled dolgozni nagyon más, Kabuki, mivel mi egyébként is együtt dolgozunk, ezért mindenben előreugrunk, vagy akár egy újabb szakaszba is visszük azt, amiben vagyunk. Mi, a divatvilágban ugyanis, mindig azon agyalunk, mi is legyen a következő szezonban.

Kabuki:Abban, amit elém szoktatok tenni, én mindig egy hatalmas adag energiát és törődést látok. Ezzel persze jó magasra van téve a mérce, így nekem ez arról szól, hogy találkozzak veletek azon a bizonyos ponton. Szeretek olyan emberekkel dolgozni, akiknek jó ízlésük van. Szeretem a megfelelő fókuszálásban rejlő tökéletességet és azt, hogy elsőre jól csináljuk meg, ahelyett, hogy nekiállnánk túl sokat latolgatni. Azt gondolom, hogy néha az egyszerűség sokkal szebb lehet. Inkább a kifinomultságon legyen a hangsúly…

Flora: Úgy érzem sok pluszt ad az, hogy tehetséges sminkmesterekkel dolgozunk együttt. Mi ugyanis azzal megyünk oda hozzátok, hogy „mi így érezzük, ezt és ezt csináljuk”, amire ti aztán egy egészen új, érdekes ötlettel vagy értelmezéssel álltok elő.

Alexa:Flóra és én is nagy rajongói voltunk a munkásságodnak, már azelőtt, hogy együtt dolgoztunk volna. Ettől vagy nekünk igazán különleges. Látod a kapcsot a vonalvezetések a színek és az arcok között, ennek hatása és eredménye pedig nem csak vizuálisan erős, de nagyon friss és modern is.

Kabuki: Ez a második közös bemutatónk, vagyis még mindig ismerkedünk egymással. Egyszer csak elkezdjük valahol, aztán továbbvisszük. Ami nekem fontos, az az odafigyelés. Hogy megpróbáljak lehetőleg minél többet magamba szívni, és nyitott szívvel forduljak a feladat felé, hogy utána ne csak tolmácsoljam, amit kérnek tőlem. Nekem valójában nagyon könnyű veletek dolgozni, mert inspiráltok.

Flora: Az egyik dolog, amit szeretek abban, ahogy dolgozol, hogy milyen leheletfinom minden. A különbség aközt, ami tökéletes és ami egy kicsit őrült annyira apró, annyira kicsi.. Olyan szép látni, ahogy mindez kapcsolódik.

Kabuki: Köszönöm. Csak egy apróság miatt aggódnom, hogy a munka nagy részét elvégzitek helyettem – ez azért hozzátartozik az igazsághoz.

Alexa: Ez a legjobb része - látni az összes részletet, ahogyan összeállnak, amikor látod a megfelelő lányt, a megfelelő sminkben, a megfelelő hajjal.

Flora: Elképesztő érzés.

Kabuki: Minden kapcsolódik valamihez. Néha sokkal szebb valamit érintetlenül hagyni, mint változtatni rajta. A egész csak a végén áll össze élesen. Jó, ha van pontosan elképzelésünk, mégis elég rugalmasak vagyunk ahhoz, hogy hagyjuk spontán alakulni a dolgokat, ha kell. Ettől ugyanis a látvány könnyed lesz, és nem lesz olyan érzése az embernek, hogy túl lett gondolva.

Flora: Mindig is volt néhány aspektusa a sminkjeinknek, ami markánsabb volt, még, ha a nagyon tiszta, szép bőr volt is a középpontban.

Alexa:Az ember vágyik egy kis csavarra, egy izgalmas pillanatra.

Kabuki: Ha kicsit másként csinálod és nem úgy tűnik, hogy ez egy színház maszkkal akkor az egy megfelelő üzenet. Az erdeti szép. A szépség eredeti. Ez kétségtelen.