DAMIR DOMA & MICHELE MAGNANI

Damir Doma tervező az első milánói bemutatója után beszélget Michele Magnani sminkmesterrel a zavarba ejtő elvárásokról

A "Made for Fashion" összehozta a vezető divattervezőket és sminkmestereket egy a kreativitásról, kollaborációról és a kifutókról szóló őszinte beszélgetés erejéig

"Befejezetlenül hagyni valamit annyit tesz, mint helyet hagyni a fejlődésnek"-mondta a 12. századi japán szerző, Yoshida Kenko, aki Damir Doma legújabb, Milánóban bemutatott női kollekcióját inspirálta. Az idézet kifejezetten Doma nyers vonalú, áttetsző anyagokkal tarkított 2016-os tavaszi/nyári kollekciójára vonatkozik, de ugyanúgy érvényes rá is, mint purista és finom árnyalatairól híres tervezőre aki Horvátországból Németországig utazott, majd 2006-ban megalapította saját márkáját Párizsban, a közelmúltban pedig Milánóba tette át székhelyét.

Michele Magnani, M·A·C Senior Artist szerencsére a helyszínen tartózkodott, hogy segítsen Doma-nak beilleszkedni az olasz környezetbe és Michele volt megbízva Doma mindkét milánói bemutatójának a sminkjeivel.

Michele Magnani: Számomra Ő az egyik legtehetségesebb tervező. Legelső benyomásom Damírról az volt, hogy Ő a modelljeinek az esszenciája. Amikor először láttam az általa tervezett ruhákat a bemutatóteremben, minden nagyon minimalistának, ugyanakkor erőteljesnek tűnt. Nagyon jó kisugárzása volt.

Damir Doma: Nem könnyű olyan embert találni, aki megérti az érzékenységedet és képes ezt interpretálni. Ez rendkívül fontos momentum, mert ezen áll vagy bukik minden. Csodát lehet létrehozni ezáltal. A lehető legrosszabb, ami történhet, hogy a bemutatót teljesen oda nem illő frizurákkal és sminkkel csinálod végig. Ha csak egy nüansznyi kétségem van, egyre idegesítőbbé válik és a végén teljesen ki fog készíteni.

"Nem könnyű olyan embert találni, aki megérti az érzékenységedet és képes interpretálni."- Damir Doma

Michele: Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy a sminkesek világos üzenetet és instrukciókat kapjanak, különben az emberek könnyen összezavarodnak. A Damir-ral való munka során ez mindig világos volt és egyértelmű.

Damir: Szeretem, ha a dolgok egyszerűek, de titokzatosak is, ilyen az ízlésem. Ez a kollekció különlegesen textúrált. A bemutatót egy garázsban tartottuk, a világítás a földből volt megoldva, ami egy befejezetlen, nyers hatást keltett és ezt szeretném tükrözni a kollekciómban. Egyszerűnek tűnik, de ez ennél sokkal komplexebb.

Michele: Számomra ez a természetes szépség realitást, egyenességet jelent. Alapozó használatakor elengedhetetlen és kiemelten fontos, hogy csak a legjobb összetevőket használjuk. Ellenkező esetben maszkként fog hatni az alapozó. A termékekhez kapcsolódó új technológiák kedvezők számunkra, nem tűnik az alapozó nehéznek és nem kelt viaszfigura-hatást.

Damir: Pont ezért is szorulok az ő segítségükre! Tudom mit akarok, de az elérési útvonalat már nem. Azt el tudom mondani mi a cél, hogy hogy nézzen ki a lányok frizurája és sminkje. Nagyon bízom Michele-ben és próbálom hagyni, hogy végezze a munkáját legjobb tudása szerint. Legyen szó frizuráról, sminkről, styling-ról vagy újságírásról, alapvetően szabad teret hagyok mindenkinek.

Michele: Kifejezetten erre a bemutatóra különböző textúrákkal és extra réteggel készülök az arcon. Sok az áttetsző ruha, célunk a titokzatos, de letisztult megjelenés.

Damir: Úgy érzem itt Milánóban egész mások az elvárások velem szemben. Párizsban sosem éreztem, hogy párizsi tervező lennék, Milánóban sem vagyok milánói tervező. Nem fogok játszmákat játszani. Számomra ez a művészet új környezetbe való áthelyezéséről szól, amit egy új nézőponttal ruházok fel.

Michele: Milánónak szüksége van olyan tervezkőre mint Damir! Itt egész más a divat hangulata, Ő inkább konceptuális tervező és kitűnik a többiek közül.

Damir: Valójában szeretnék kommersz lenni! Oké, csak viccelek, de nem egy embertől hallottam, hogy ezt a változást várják el. Azért költöztem ide, mert a ruháim itt készülnek, és közel akartam lenni a helyhez, ahol a gyártási és egyéb más technikai jellegű folyamtok zajlanak.