Suzette Quintanilla

Selena, a legendás latin énekesnő testvére, Suzette Quintanilla beszámol a nem mindennapi életéről, karrierjéről, és a különleges M·A·C együttműködésről, amelyet rajongói követeltek ki.

ÉLET A M·A·C TEMPÓJÁBAN! AZ ÚJ, JELENLEGI ÉS KÖVETKEZŐ DIVATRÓL, KULTÚRÁRÓL ÉS MÉG TÖBB TÉMÁRÓL A M·A·C VILÁGÁBÓL

Selena Quintanilla a tejano zene királynőjeként volt híres. Legendás zenész és egy sokak által tisztelt stílusikon. Idő előtti halála 1995-ben, amikor a rajongóklubjának elnöke megölte, az egész világot megrázta. 24 évesen már a szupersztárság küszöbén állt. Energetikus hagyatéka még a mai napig erősen uralkodik - hála a családjának, barátainak és a rajongók hadának, akik életben tartják a zenéjét és emlékét.

Annyira, hogy ez a kollaboráció az inspiráló erőfeszítéseik eredményeképpen született, mivel a halála 20. évfordulóján petíciót nyújtottak be, közel 40.000 aláírással. Megkértek, hogy tiszteljük meg a latin énekesnőt a saját M·A·C kollekciójával. Beszélgettünk Selena testvérével, Suzettel, aki ütőhangszeres és énekesnő volt az édesapjuk által létrehozott, Selena y Los Dinos együttesben, ami elindította Selena énekesnői karrierjét. Suzette a testvére hagyatékáról, a rendkívüli divatézékéről és Selena sminkkolekciójának tartalmáról is beszámol, amit még mindig használ.

Selena rajongói sokat dolgoztak ezért az együttműködésért. Szerinted, hogyan reagálna a petícióra és a kollekció megalakulására?
Szerintem meglepődne, ahogy mi is. Izgatottak lettünk, hogy a M·A·C kopogtatott az ajtónkon. Már 21 éve, hogy elment, és hogy ez megtörtént, eléggé hihetetlen. Ez megmutatja a rajongótábora szeretetét, hogy zenéje még mindig él, és a hagyatéka egyre csak nő, amióta elhunyt. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a M·A·C együtt dolgozott Selena nevével és rajongóival - a rajongói számára. Tudom, hogyha itt lenne, nagyon boldog lenne. Beszélgettem erről Chrisel [Selena férje és banda tagja], aki azt mondta, hogy "nagyon izgatott lenne Suzette. Ez így helyes, ez jó érzés..." Ez szerintem is így van, valóban csodálatos érzés.

Szerinted a rajongói miért a M·A·C-et célozták meg?
A M·A·C egy modern, menő márka, amivel az emberek azonosulni tudnak. Majdnem mindenki M·A·C-et visel. A M·A·C az a M·A·C, Selena pedig Selena, szóval hogy ne lenne ez egy remek párosítás?

"Volt egy trükkje, hogy két darabot csak összerántott, és mégis divatosan nézett ki. Selena úgy gondolta, hogyha jó a kisugárzásod, elég a visszafogott smink is. Szerintem ezt nagyon jól csinálta." -Suzette Quintanilla

Selena mindig is egy divatikon volt. Van korai emléked róla, milyenek voltak a sminkjei?
Ha előadó vagy, és állandóan utazol, mindig a legjobbat kell kihoznod a megjelenésedből, mert soha nem tudhatod, kivel futsz össze véletlenül az út során. Nagyon fontos volt Selenának, mint művésznek, hogy kisminkeljék. Volt egy midnennapi megjelenése, de volt a szerepléshez egy fokkal erősebb, ahogy én nevezem, "színpadi sminkje" is.

Ismert volt a hihetetlen stílusérzékéről. Hogyan kísérletezett a stílusával a fellépéseken és a valóéletben?
A múzeumában még megvannak a skiccek, amelyeket 13, 14, 15 éves korában készített. Mindig is imádta a divatot. Mindig el akart indulni azon az úton, és el is kezdett, mielőtt elhunyt. Volt egy trükkje, hogy két darabot csak összerántott, és mégis divatosan nézett ki. Selena úgy gondolta, hogyha jó a kisugárzásod, elég a visszafogott smink is. Szerintem ezt nagyon jól csinálta.

Nagyon sok ember még mindig példaképként tekint rá. Szerinted mitől ilyen inspiráló?
Selena egy igazán jószívű ember volt. Őszintén szerette a rajongóit, a fellépéseket és az éneklést. Élvezte, hogy el tudta terelni az emberek gondolatait a bajaikról, és hogy magával ragadta őket az éneke. Ugyanaz a személy volt a színpadon, mint az előadásokon kívül. Szerintem ez az egyik legnagyobb oka annak, hogy még 21 év után is így emlékeznek rá. És persze az, hogy elég jó zenéink voltak akkoriban!

A rajongótábora egyre csak nőtt, mióta eltávozott. Te és a családod rengeteget tettetek annak érdekében, hogy megőrizzétek emlékét. Milyen érzés azt látni, hogy ekkora befolyása van még mindig?
A családdal együtt kezdtünk el zenélni, hogy azt csináljuk, amit szeretünk. Kénytelenek voltunk elkezdeni, mert az édesapánk elvesztette a munkáját. Amikor elhunyt, hihetetlen, mennyien gyászoltak velünk. Előtte nem fogtam fel, hogy mennyi embert érintettünk meg a zenénkkel, és azt hiszem, ő sem. Az évek során, ahogy nélküle éltük tovább az életünket, még mindig hallottuk őt a rádióban. Soha nem azt mondták, hogy az "elhunyt Selena", hanem mindig csak "Selenát" mondtak. Őszintén gondolom, hogyha még ma is itt lenne velünk, akkor is elkészült volna ez a kollekció, csak most vele beszélgetnétek, és nem velem.

Milyen volt az elmúlt 21 év számodra és a családod számára?
Olyan volt, mint egy hullámvasút. Egyik nap jól vagy, aztán a következő hónapban már nem annyira. Nagyon nehéz elveszíteni egy szerettedet. Szerintem ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akiket őszintén szeretünk, az segít folytatni az életünket. Tudjuk, hogy Selena nem akarná, hogy ezen görcsöljünk. Hogyha itt lenne, ő is ezt tenné értem, és fordítva. Ezt teszi egy család. Elképesztő milyen példakép számunkra, latin nők számára. Megmutatta, hogy a lehetetlen lehetséges. Nagyon energetikus személyiség volt, gyönyörű, hogy ilyen sok idővel később is emlékeznek rá.

Tudom, hogy kényszerűség volt számotokra először a zenélés, de milyen érzés volt a Selena y Los Dinos tagja lenni gyermekként?
Ez inkább ilyen családi dolog volt. Az elején apunkánk kérte, hogy melyik dalokat énekeljük, [nevet] például a Blue Moont és a Patsy Cline-t. Country együttesként kezdtük, ezt nem tudom tudtátok-e. Kis bulikon és érettségi banketteken játszottunk, először csak a móka kedvéért. Aztán édesapánk elveszítete az állását az étteremben, ahol a mindennapi kenyerünket kereste. Mindannyian segítettük egymást, és erősek maradtunk. A többi bandatagra is családként tekintettünk, és ez máig így maradt.

Végül hogyan választottad ki a kollekcióhoz az árnyalatokat és termékeket?
Ez könnyű volt! Selena kollekciója alapja a saját sminkje volt, amit mindig viselt. Mindegyik termék megvan. Azt szerettem volna, hogy a színek személyesen róla szólnának, amit hordott a színpadon és a mindennapi életben. Lefényképeztem mindent ami a sminkestáskájában volt, és a színeket amiket akkoriban hordott, szóval a kollekció tényleg Selenáról szólt.

Mi miatt tartottad meg mind ezt?
Nem tudom, mások hogy vannak vele, de ha elveszítesz valakit, próbálsz mindenbe kapaszkodni, amibe csak lehet. Ez nem olyan dolog, amit előtte átgondoltam. Adtam Selenának egy sminktáskát, ez egy menő utazóstáska volt. Amikor elhunyt, anyukánk visszaadta nekem, mivel én ajándékoztam neki. Mindent megtartok. Megvan minden, amit adott nekem, és fordítva, még akkoris, ha csak egy napszemüvegről van szó. Vigyázok rájuk. A szüleim minden ruháját megtartották. Van egy részem, ami kapaszkodik ezekbe, és ez így van rendben.