JEREMY SCOTT

JEREMY SCOTT tanyasi fiúból lett divatikon, aki elmeséli, hogyan tette meg a rögös utat, míg az "Emberek divattervezőjévé" nem vált.

A REFLEKTORFÉNYBEN KEDVENC TERVEZŐINK BESZÉLENEK AZ ÉLETRŐL, A MŰVÉSZETRŐL ÉS A KREATIVITÁSRÓL

Jeremy Scott az aranyfogú hip-hop ikonok és cukorkaszínű pophercegnők kedvence, aki most a The People's Designer című dokumentumfilmben is szerepel, amelyet nemrég mutattak be a New York-i Divathéten. A M·A·C Culture a kansasi szültésű sráccal beszélget, aki visszahozta a köztudatba a Moschinót, aki Miley-t öltöztette a VMA-ra és akinek a high fashiont és a popkultúrát elegyítő szenvedélye szemernyit sem csökkent az elmúlt években...

M•A•C CULTURE: "Jeremy Scott megváltoztatta az életemet!" - mondta A$AP Rocky. Milyen hatással volt az életedre a rap és a hip hop?
JEREMY SCOTT: "Imádom, hogy ezt mondta, annyira jól esik! Mindig is szerettem a hip hop és rap világát, különösen pedig azt, hogy ez a zenei világ milyen szenvedélyes a divatot tekintve. A hip hop világa számos stílust és trendet megteremtett, amelyek ma már a hétköznapi viseletek részei.

Kansasban nőttél fel, amíg ott éltél, mit jelentett számodra a divat? Hogyan kerültél kapcsolatba vele és hogyan mélyedtél el a divat világában?
"Amikor úgy 13 éves voltam, felfedeztem a high fashion világát a magazinokban és a tévében - szerelem volt első látásra. Egészen bódító volt. Tagja akartam lenni ennek a világnak és hozzájárulni, a magam szerény módján. Faltam a divat világával kapcsolatos anyagokat, miközben azon a farmon éltem, ahol felnőttem. Talán mondanom sem kell, hogy nem nagyon találkoztam olyan emberekkel, akikkel osztoztunk volna a divat iránti szenvedélyemben.


A rajzfilmek nagy hatással vannak az alkotásaidra, ez is a gyerekkorodból jön?
"Amikor nagyon kicsi voltam, arról álmodoztam, hogy képregényrajzoló leszek, ha felnövök - szóval talán ilyen módon váltottam valóra ezt az álmomat."

Amikor New York-ban, feltörekvő divatiskolai hallgatóként küzdöttél, volt valaki, vagy valami, ami mindig reményt adott?
"Sosem gondoltam rá, hogy feladjam. Annyira szenvedélyes és izgatott voltam a divattal kapcsolatban és annyira ki akartam magam fejezni általa, hogy elképzelni sem tudtam volna más életet."

A$AP Rocky még azt is mondta, hogy te "építetted a hidat a gettó és a high fashion világa között". Ez valami olyasmi volt, amit mindig is meg akartál tenni?
"Valójában nem is gondoltam erre, de mindig is szerettem volna, ha a munkám megérinti az embereket és hatással van az életükre, mint ahogy azt is, hogy ez legyen az én kommunikációs csatornám a világ felé. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan stílust tudtam kialakítani, ami annyi különböző emberhez és személyiséghez szól, mindezt úgy, hogy nem alkudtam meg a saját víziómat illetően sem.

A saját ruháidról azt mondod: "azt akarom, hogy a ruháim éljenek, hogy bulizzanak, jól érezzék magukat és fontos pillanatokat hozzanak létre." Mi kell hozzá, hogy valaki ilyen ruhákat tudjon tervezni? Hogyan éred el ezt a fajta érzésvilágot?
"Igen, azt szeretném, hogy a ruháim éljenek! Nem akarom, hogy csak egy kifutón vagy vörös szőnyegen jelenjenek meg. Azt szeretném, hogy ott legyenek az emberek hátán és táncoljanak az utcákon. Ha egy ruhának nincs élete a kifutón kívül, az olyan, mintha halott lenne.

Ami közös bennem és a M·A·C-ben az az, hogy szenvedélyesek vagyunk, ha arról van szó, hogy jól érezzük magunkat a divat világában és merünk kockáztatni… A M·A·C mindig is élen járt ebben és abban, hogy minden lehetséges módon meglepje az embereket!" - Jeremy Scott

Te és a M·A·C már öt éve vagytok partneri viszonyban és több mint tíz bemutató áll a hátatok mögött. Mi a titka egy ilyen hosszú és eredményes kapcsolatnak?
"Azt hiszem, ami közös bennem és a M·A·C-ben az az, hogy szenvedélyesek vagyunk, ha arról van szó, hogy jól érezzük magunkat a divat világában és merünk kockáztatni. Például, amikor RuPault kérték fel az első VIVA GLAM kampányhoz, egészen odáig, amikor megcsinálták az első sminkes termékcsaládot, amit a Marvel képregényei ihlettek. A M·A·C mindig is élen járt ebben és abban, hogy minden lehetséges módon meglepje az embereket."

Hogyan írnád le a nyomást, amit az első Moschino bemutató jelentett? Olyan volt, minth az egész világ figyelne?
"Olyan, mintha évszázadokkal ezelőtt lett volna, noha két éve februárban volt, de végig úgy éreztem, mintha egy égető titkom lenne, amit mindenképpen meg kell osztanom a világgal. Hatalmas megkönnyebbülést éreztem a bemutató után, és főleg azután, hogy láttam az emberek reakcóit, különösen azokét, akik együtt dolgoztak Francóval (Moschino), akik ismerték és szerették őt. Az ő dicséretük volt a legfontosabb. Amikor azt mondták, hogy Franco nagyon boldog lenne, ha ezt látná, vagy azt, hogy visszahoztam Franco szellemét a márkába, nos, ez volt a legjobb érzés, amit valaha éreztem."

Amikor megkerestek, hogy légy a főszereplője egy egész estés dokumentumfilmnek, nem voltak fenntartásaid? Volt valami, amit mindenképpen el akartál mondani?
"Őszintén szólva semmilyen fenntartásom nem volt. Csak arra gondoltam, hogyan szeretném az első Moschino bemutatómat filmen megörökíteni, az örökkévalóságnak. Meglepődtem, hogy mennyivel személyesebb lett a dokumentumfilm, mivel nem az volt a célom, hogy az élettörténetemet megosszam...De nagyon megható volt olvasni a nézők kommentjeit és azt, hogy mennyire meghatotta őket a film. Azt hiszem, ez a film érzelmileg sokkal erősebb, mint ahogy akár a rendező, akár én gondoltuk volna! Remélem, hogy inspirálni fogja az embereket, függetlenül attól, hogy mit akarnak csinálni, akár nem is a divat világán belül.

Mit gondolsz, miért te vagy "az emberek divattervezője"?
"Az egyik ok az lehet, hogy szerény körülmények között nőttem fel, nagyon szegények voltunk és nem lógott ki a számból az ezüstkanál sem. Nem kapcsolódott semmilyen presztízs a nevemhez és nem is támaszkodhattam családi kapcsolatokra. Szóval egy vagyok az emberek közül. A másik az lehet, hogy a munkáim szerves részeivé váltak a popkultúrának, ez pedig sokkal több ember számára befogadható, mint a divat mikrokozmoszának apró nüanszai. Ez olyasvalami, ami több embernek tetszik."

"Örülök, hogy jó tervezőként tartanak számon, de az sokkal fontosabb, hogy azok, akik ismernek, azok azt mondanák rólam, hogy jó barát vagyok."

A film melyik jelenetével kapcsolatban vannak a legerősebb érzéseid? Van olyan pillanata a filmnek, ami összefoglalja, hogy ki vagy és mit akartál elérni?"
"Van egy rövid rész a végénél, amikor valami olyasmit mondok, hogy örülök, hogy jó tervezőként tartanak számon, de az sokkal fontosabb, hogy azok, akik ismernek, akik életének a része vagyok, azok azt mondanák rólam, hogy jó barát vagyok. Ez sokkal fontosabb számomra, mint az örökségem."

A popkultúra és a zeneipar számos befolyásos figurájával szoros kapcsolatot ápolsz - Katy, Miley, Rihanna, Rita Ora, CL. Mit gondolsz, miért lehet ilyen erős kapocs ezek között a művészek és te magad, illetve a munkád között?
"Őszintén szólva, szerintem azokban az emberekben akiket már jóval azelőtt öltöztettem, hogy ilyen megasztárokká váltak volna, megvan valami, amire reagáltam, valami, amit kedvelek bennük. Ezért is lehet, hogy tartós kapcsolat alakult ki köztünk és közülük kerültek ki a legjobb barátaim is. Ez kapcsolódik ahhoz, amit az előbb is mondtam - az emberi kapcsolatok számomra sokkal fontosabbak, mint bármi, amit valaha terveznék."

Miley azt mondta, hogy "a ruháid megtestesítik az önmagukat kifejező és teljesen szabad embereket, ez pedig hatalmas erőt ad." Rokonlelkek vagytok ebből a szempontból?
"Nagyon-nagyon szeretem Miley-t, mert elképesztő személyiség és emellett teljesen őszinte és valóságos. Azt hiszem ő és én nagyon sok szempontból hasonlítunk és mindketten nagyon önkifejező művészek vagyunk!"

Egyszer koreaiul énekeltél/rappeltél a színpadon állva, annak ellenére, hogy nem beszéled a nyelvet. Van olyasmi, amibe nem vágnál bele?
"Ez nagyon vicces, hogy egyáltalán tudsz róla, hogy ez megtörtént! De igen, valóban így volt, egyszer a 2NE1 tagjaként előadtam egy dal egy részét, mivel Minzy-t, a banda legfiatalabb tagját nem engedték be a klubba, mert túl fiatal volt, a bulit viszont meg kellett tartani. Ezért én vállaltam el az ő részét. Ez annak a bizonyítéka, hogy mennyire imádom CL-t, mert az ő ötlete volt, hogy álljak be. Ami azt illeti, ez nem arról szól, hogy mindenben annyira jó volnék, hanem inkább arról, hogy mennyi mindent vagyok hajlandó megtenni a barátaimért."